Nätpoker. Foto Leif R Jansson / TT
Foto Leif R Jansson / TT

Region Gotland investerar pensionspengar i Unibet

Chef för beroendeenheten: Problematiskt för min del
1:52 min

Region Gotland har placerat drygt 10 miljoner kronor av pensionsmedlen i en fond som bland annat investerar i spelbolaget Unibet.

Ragnar Östermark, som är chef för beroendeenheten på Region Gotland, som bland annat kommer i kontakt med personer med spelmissbruk och deras anhöriga, är kritisk till att Regionen investerar i spelbranschen.

- Det känns problematiskt för min del. Jag placerar själv varken pengar i spelbolag eller bolag som pysslar med alkohol eller tobak. Det är ju för att det är ett folkhälsoproblem.

Han har sett att spelmissbruket får stora konsekvenser för alla berörda, inte minst familjer.

- Det är en jätteviktig fråga att jobba med. Jag vill att man placerar i etiskt bra fonder, säger Ragnar Östermark.

Men det är just i en så kallad etisk fond som Region Gotland placerat pengar i där Unibet är ett av de största innehaven. Regionen anlitar en finansiell rådgivare som föreslår hur pengarna ska placeras. Sen är det regionens ekonomidirektör som beslutar om eventuella förändringar i placeringarna utifrån en policy som Regionfullmäktige fastställt.

Där står det att regionen ska väga in sociala frågor i sina placeringar och att man inte ska investera i företag vars huvudsakliga verksamhet är tillverkning eller försäljning av vapen, produktion av pornografi, tobaksprodukter eller alkoholhaltiga drycker.

Men det står inget i policyn om att regionen inte ska investera i spelbolag, säger regionens ekonomidirektör Åsa Högberg.

- Om vi ska placera i spelbolag eller inte, det har inte ens varit uppe till diskussion.

Kände du till att det fanns en sådan placering av pensionsmedlen?

- Nej, det kände jag inte till.

Tror du att politikerna känner till det?

- Det tror jag inte, säger Åsa Högberg.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".