Busshållplats i Garda. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Busshållplats i Garda. Arkivfoto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Asylboendets ansvar att ordna skjuts

2:26 min

De 57 asylsökande i Garda saknar bussar att åka med. Region Gotland anser att det är boendets ansvar att skjutsa och boendets föreståndare minns inte att han lovat något sådant.

- När Garda nu tar emot flyktingar måste kollektiv kommunikation fungera bra och kommunen måste lösa det på något sätt.

Det säger Lekbir Belmhamdi som är rektor på Garda skola. Och regionen ska också ta en del av ansvaret. Skolbarnen ska få skolskjuts inom en månad lovar man på Barn- och utbildningsförvaltningen och tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell säger att han ska utreda om det går att sätta in extra bussar till Garda.

Men fram till dess några nya eventuella busslinjer tas i bruk måste de asylsökande ta sig fram på annat sätt. Aydin Akyüs som driver boendet säger att han planerar för att skjutsa vid akuta händelser, men att det inte är hans ansvar att skjutsa till bland annat skola.

- Det står inget i vårat avtal att vi måste köra dem fram och tillbaks till Visby bara för att de bor hos oss, säger han.

Men faktum är att det är just vad som står i avtalet mellan honom och Migrationsverket:

"Den asylsökande ska även kunna färdas från boendet till allmänna serviceinrättningar, såsom förskola, skola, tandläkare, vårdcentral, bibliotek, affär etc i den omfattning som behövs.

Finns inte möjlighet till kollektivtrafik i tillräcklig omfattning ska leverantör tillse att de boende utöver ovanstående får minst en inköpsresa per vecka med vistelsetid tre (3) timmar till ort där det finns ett lämpligt utbud såsom större mataffär, apotek osv."

- Det visste jag faktiskt inte, säger Aydin Akyüs.

Efter att ha tagit del av uppgifterna i avtalet berättar han att han ändå tänkt köpa in en buss till boendet och att han kommer att se till att de boende får skjuts dit de behöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista