Vintervätten visar vägen - ny gotländsk teater om julen

4:43 min

Denna fredag är det premiär för en teater som ifrågasätter julhets. I "Vintervätten visar vägen" får vi istället möta sagoväsen som visar vad som är det viktiga med julfirandet.

Det är teaterduon Vacker med Josefin Alfredson och Sandra Ahlqvist som skapat den här julsagan. De har tidigare jobbat tillsammans i föreställningen Den vanliga prinsessan.

I Vintervätten visar vägen handlar det om två familjer som båda försöker fira en perfekt jul med julbak, julmat och klappar. Men istället för julefrid blir det mest bråk.

Mitt i allt detta möter barnen Noel och Michelle en gammal gårdstomte, som kallar sig Vintervätten. Han tar med dem på en resa tillbaka i historien och låter dem träffa Bysen, havsfrun, troll och älvor.

I föreställningen delar Josefin Alfredson och Sandra Ahlqvist själva på alla nio roller. De hinner med att vara både föräldrar, barn och olika sagoväsen. En hel del sånger blir det också med traditionella julmelodier, men med nyskrivna träffsäkra texter.

Pjäsen kommer att ha premiär på julmarknaden på Wisby Strand på fredag och sedan visas på Vårdklockans kyrka i Visby. Den ska också turnera till Hemse, Slite och Dalhem.