Strandrestaurangen Norderstrand Pigge Werkelin. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Pigges bryggerilösning: Kontor på stranden

"Kontrakt är kontrakt och jag vill bara ha nåt liknande"
2:14 min

Pigge Werkelin föreslår att han ska köpa en tomt på stranden vid Norderstranbd för att bygga ett nytt huvudkontor där, när gamla hamnterminalen i Visby hamn ska rivas.

Innan gamla Hamnterminalen i Visby hamn ska rivas för att det ska bli ett bryggeri, måste Pigge Werkelins bolag få nya lokaler av Region Gotland. Hans egen lösning är att få köpa tomt på stranden vid Norderstrand för att bygga ett nytt huvudkontor.

På Norderstrand, bara några meter från havet, vill Pigge bygga sitt nya kontor. Han vill riva restaurangen som ligger här idag och bygga större både till ytan och med en våning till. För att kunna göra det vill Pigge köpa tomten från Region Gotland.

Idag har Pigge sitt kontor i gamla Hamnterminalen i Visby, som han hyr av Region Gotland. Byggnaden ska rivas och marken säljas till Gotlands bryggeri. Eftersom Pigges hyreskontrakt sträcker sig till 2022 har han rätt att få nya lokaler av regionen.

Regionen har erbjudit lokaler i Björkanderska i Visby hamn, eller i kongresshallen Wisby Strand, men de har Pigge tackat nej till.

– De har gett mig två förslag och det är sämre förslag och jag har sagt att det är jag inte intresserad av. Jag vill ha någonting motsvarande. Vi har kommit fram till att vi skulle kunna tänka oss att flytta ut till Norderstrand och då skulle vi kunna se till att ha campingen öppet året runt, vilket behövs för besöksnäringen på ön, säger Pigge Werkelin.

Pigges förslag är att han istället för att få nya lokaler ska få köpa en tomt på Norderstrand så att han kan bygga ett nytt kontor där.

Det passar bra med hans planer att bygga ut och investera i campingen och med en ny reception åt både campingen och Tott hotell.

– Den strandrestaurang som finns där idag är bara en sommarrestaurang och då skulle vi riva den och göra en året-runt-restaurang med någon form av bastudel som allmänheten kunde utnyttja. Och sen att vi fick bygga ett kontor ovanpå så vi kunde sitta på plats, säger Pigge Werkelin.

Pigge har lämnat in ett planförslag till Region Gotland för Norderstrands camping som är under behandling. En fråga är om det är förenligt med gällande strandskyddsregler att sälja strandtomten till Pigge och med en större byggnad med kontor där.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson vill inte bli intervjuad men säger i telefon att han ser positivt på Pigges förslag, men att det återstår att se om man kan lösa det.

Pigge Werkelin ser det som en lösning för Region Gotland som annars måste hitta nya, likvärdiga lokaler åt honom.

Är det att utnyttja situationen?

– Utnyttja situationen... Jag har ett bra kontor, vi har en fungerande organisation. Då måste vi splittra upp det här om vi inte kan hitta något liknande. Kontrakt är kontrakt och jag vill bara ha nåt liknande. Om det är att utnyttja situationen, det finns ingen anledning att flytta till något som är sämre än det vi har, säger Pigge Werkelin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".