Vendla Agnestig. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Vendla Agnestig var kvällens yngsta frågeställare. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

400 på möte med Migrationsverket

På sikt har verket 20-25 anställda på Gotland
2:38 min

Migrationsverket utökar på Gotland när de öppnar kontor på A7-området i Visby. Beskedet gavs på det möte i kongresshallen som samlade cirka 400 personer på onsdagskvällen.

Vendla: Vad kan min lillasyster och jag göra för flyktingarna?

Jonas Krantz, sektionschef på Migrationsverket, sade att myndigheten vill vara "en del av samhället här" och den första december börjar 13 anställda på Migrationsverket på Gotland. På sikt kommer Migrationsverket att ha 20-25 anställda på Gotland. 

-Jag tror att vi är klara med den här expansionen till årsskiftet, säger Jonas Krantz som tror att det handlar om mellan 20 och 25 anställda på Gotland då.

Migrationsverket kommer att flytta in på gamla A7-området i Visby och husera tillsammans med Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten, enligt Jonas Krantz.

Sjätte asylboende öppnar

Det är flyktingläget just nu som fått myndigheten att tänka om. När Region Gotland inledde sina samtal med Migrationsverket om asylboende på Gotland talades det ju om 250 personer. Nu är det redan snarare 600 och ingen vet hur många ytterligare som är att vänta. Jonas Krantz pratade om "eventuellt tusen platser", men har ingen egentlig prognos.

Nu finns det fem asylboenden på Gotland och Migrationsverket står inför att gå in i fler boenden på ön. Ett nytt boende öppnar nästa vecka, säger Sebastián Varas Torres som är teamledare på Migrationsverket.

Hör ett längre reportage från mötet i Morgon i P4 Gotland, som sändes klockan 07.13.

Bland de 400 åhörarna på informationsmötet om asylboendena fanns det frågor om vad som händer till sommaren - när det gäller turistanläggningar som nu blivit boenden.

Migrationsverkets sektionschef Jonas Krantz svarar att det måste ordnas annat boende till de asylsökande när "utflyttningsdatum" närmar sig. De platserna finns inte idag säger han.

"Lär känna - och lek"

När det sedan blev dags för allmänhetens frågor intog en elva personer stark panel scenen. Där fanns t ex räddningstjänsten, polisen, hälso-och sjukvården, företrädare för den gotländska skolan beredda på frågor.

Migrationsverket berättade om sitt uppdrag; att pröva asylansökningar, ordna boende, betala ut statlig ersättning till kommuner och landsting. Åhörarna fick också veta om de asylsökandes rättigheter och skyldigheter, nivån på dagersättningen.

Kvällens yngsta frågeställare var Vendla Agnestig som engagerat sig för att hjälpa till med integrationen. Hon ville veta vad hon och lillsyrran kunde göra för att göra ankomsten till Gotland lite lättare för dem som flytt kriget i Syrien, lämnat Afghanistan bakom sig, eller Irak - kanske nu i hopp om att få stanna här på Gotland. Hon fick svar också på temat "lär känna - och lek!" Kerstin Blomberg från Rädda Barnen gladdes åt att höra Vendlas önskan om att få göra en insats.

Fem ton kläder har skänkts

Röda Korsets Göran Wahlqvist berättade att cirka 5 ton kläder, hygienartiklar nu delats ut på fyra boenden till cirka 500 personer. Alla myndighets- och föreningsaktiva personer som tog till orda om gotlänningarnas engagemang lät imponerade.

Kicki Scheller som bland annat jobbar med integrationsfrågor på länsstyrelsen undrade hur regionrådet Björn Jansson tänkte kring det framtida boendet för de nya gotlänningarna.

Det fanns frågor som andades kritik mot systemet - brist på försäkring för asylsökande i olika aktiviteter, regler som bromsar möjligheten att jobba under den tid man väntar på besked. Claudienne som satt bland åhörarna undrade hur Migrationsverket jobbade med att skapa "meningsfull väntan".

Ungdomsgårdarna rustade

Maria Modig som är direktör på kultur- och fritidsförvaltningen sade att de bland annat rustat sig på öns ungdomsgårdar för att möta unga asylsökande.

Åhöraren Svante Agnestig har tröttnat på den svärta som kan finnas i skildringarna av flyktingmottagandet och vill bjuda en motbild genom att samla solskenshistorier, berättade han på mötet.

Erik från Garda ställde kvällens mest kritiska fråga - när han undrade hur man tänkte när 95 nya människor placerades på en plats utan vidare kommunikationer, vård och affär.

Region Gotland om mötet med Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".