Visby kryssningskaj. Bild: Region Gotland
1 av 3
Visby kryssningskaj. Bild: Region Gotland
Borrningsarbete Visby kryssningskaj. Foto: Ulrika Frisk/Region Gotland
2 av 3
Borrningsarbete Visby kryssningskaj. Foto: Ulrika Frisk/Region Gotland
Borrningsarbete Visby kryssningskaj. Foto: Niels Coff, Aarsleff A/S
3 av 3
Borrningsarbete Visby kryssningskaj. Foto: Niels Coff, Aarsleff A/S

Raukar på botten kan behöva sprängas för kryssningskajen

Harald Gröttvik: Går inte att ta med vanlig muddring
2:35 min

Det går förmodligen inte att muddra utan sprängning. Så lyder geologernas besked till teamet bakom nya kryssningskajen i Visby.


Den nya kajen lär kräva sprängningar under vattnet för att kunna anläggas. Det visar den första preliminära rapporten efter de bottenundersökningar som utförts.

Berggrunden har alltså sagt sitt, när den nu undersökts av geologer. Det ser alltså inte ut att räcka bara med muddring, konstaterar nu Region Gotlands projektledare för bygget av kryssningskajen Harald Gröttvik.

I vattnet söder om nuvarande hamn och den södra vågbrytaren i Visby blir det aktivitet på nyåret. "Sprängning" låter kanske dramatiskt men är egentligen ingen överraskning för projektledaren Harald Gröttvik. Han har insett hur Gotland är funtat, med kalkberg och raukar.

- I det här området, nere i kalkberget, står raukar som är jättehårda som inte går an att ta med vanlig muddring, utan måste sprängas, säger Gröttvik.

- Det positiva, enligt den första preliminära återkopplingen från vår partner, är berget är fast nog att förankra kajen, däremot måste delar av området sprängas. Det går inte an att muddra på något annat vis, säger Harald Gröttvik.

 Danska geologer har undersökt havsbottnen i området med pråm och rigg från Köpenhamn - och det är borrat mellan 6 och 16 meter ner i havsbotten. Den stora frågan nu är förstås nu om berggrundens skick påverkar prislappen för kaj-bygget.

Trots att de geologiska undersökningarna alltså visat att det ser ut att behövas sprängningar - utöver att bara muddra, tror projektledaren för bygget, Harald Gröttvik, att kajen kommer att kunna byggas "inom budget".

Ytterligare ett alternativ har dock nyligen framkommit och "spettning" av berggrunden, istället för att spränga.

- Vi ser inte att den ena eller andra muddermetoden har så stor inverkan på prisbilden, säger han och tillägger att de indikationer han fått gör att han känner sig ganska trygg med att här skall gå bra. 

Högre pris kan göra kryssningskajen "bantad". Hör ytterligare i Eftermiddag i P4 Gotland kl 16.19

Om kajen skall ligga därnere, invigningsklar i april 2018, behöver det bli action så fort det bara går nu. Tidsplanen är mycket snäv.

Muddringarna måste ske mellan januari och april - det säger den miljödom som projektet har att styra efter. Vädermässigt är det olyckligt, säger Harald Gröttvik som flaggar för dagar av stillestånd i arbetet, när vågorna inte kommer att medge arbete på och under vatten.

- Det är kanske den sämsta tiden för att genomföra en muddring på, men det är de förutsättningar vi har; en svår period med risk för stillestånd i arbetet på grund av hårt väder, säger Harald Gröttvik.

Kryssningskajen i Visby

Visby kryssningskaj. Bild: Region Gotland
Visby kryssningskaj. Bild: Region Gotland

Kajen kan samtidigt ta emot två fartyg upp till 320 meters längd. Innanför kajen byggs en hamnläggning med plats för passkontroll, guider, bussar, transfertrafik och information.

Bygget påbörjas i januari 2016 med muddring av de områden där fartygen ska angöra. Muddringsmassor kommer att utnyttjas som utfyllnadsmassor för hamnanläggningen. Denna del av arbetet avslutas mars-april 2016. Därefter påbörjas grundläggningsarbeten för bygget av kajen. Bygget ska färdigställas så att kajen kan invigas i april 2018.

Källa: Region Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".