Gamla hamnterminalen i Visby. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Gamla hamnterminalen i Visby. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Regionen slår ifrån sig anklagelser

Region Gotland väntas i sitt svar till förvaltningsdomstolen stå fast vid att regionfullmäktige inte gjorde något fel vid beslutet att sälja en tomt i Visby hamn till bryggeriföretaget Spendrups.

Det var ett oenigt fullmäktige som sa ja till försäljningen. Frågan är om regionsstyrelsens politiker är eniga om att inga fel har gjorts.

Det handlar om beslutet att sälja tomten i hamnen där gamla hamnterminalen nu ligger. Enligt beslutet ska bryggeriföretaget Spendrups där starta ett bryggeri. Men en av regionens jurister överklagade fullmäktiges beslut och anser att besluter på flera punkter strider mot kommunallagen.

Men som väntat tycker inte regionen att nåt fel har gjorts. Det finns inget hinder för en kommun att sälja mark till en juridisk person så länge det inte handlar om ett otillåtet stöd till näringslivet. Så var inte fallet här, eftersom köpeskillningen är högre än värderingen, skriver chefsjuristen.

Inte heller det faktum att Spendrups ska få en egen vattenledning till bryggeriet- för att man av varumärkesskäl inte vill ha vatten som kan vara blandat med Östersjövatten - är en fråga om otillåtet stöd. Den extra tjänsten ska helt finansieras av bryggeriet, enligt regionen.

Inte heller saneringen av den miljöfarliga marken är nåt att kritisera, utan är en kostnad regionen måste ta, och i sitt försvarstal skriver regionen att det är för miljön, samhällets och dess innevånares bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".