Björn Ahlsén och Emelie Bergbohm. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Björn Ahlsén och Emelie Bergbohm. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Hör hela samtalet om ifall kulturen ska vara tillväxtfaktor

Björn Ahlsén och Emelie Bergbohm
11 min

Gotlands kulturchef Björn Ahlsén och kulturarbetaren Emelie Bergbohm diskuterar kulturens roll för att driva fram tillväxt.

Lördag 21 november arrangerar Region Gotland en inspirationsdag med rubriken Kulturdriven tillväxt. Hur kan kulturen bidra till öns utveckling och målet att bli Årets tillväxtkommun? frågar man sig.

Men det finns de som menar att frågan är felställd, att man förväxlat mål och medel. Är det inte tillväxten som ska ge oss bra kultur? P4 Gotland intervjuar Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och verksam inom en forskargrupp som studerar just sambanden mellan kultur och ekonomi, region Gotlands kulturchef Björn Ahlsén samt Emelie Bergbohm, frilansande scenkonstproducent.

Även om Emma Stenström är kritisk till fokuseringen på ekonomi och tillväxt när man pratar om kultur, menar hon ändå att det finns samband. Kultur skapar en kreativ och innovativ miljö som gynnar företagande - men det är ett indirekt samband som är svårt att mäta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".