Tropisk ljudkonst av Francis Heery intar biblioteket

6:18 min

På Almedalsbiblioteket bröts idag tystnaden av ett ljudkonstverk av irländska Francis Heery som är på Gotland för att skapa musik på Tonsättarcentrum.

Mitt bland böckerna stod högtalare utplacerade där elektronisk musik strömmande ut. Biblioteksbesökarna upplevde det som ett slags naturljud med droppande vatten, som att stå i en tropisk regnskog.

- Jag blev imponerad, säger Lasse Edman, som egentligen gillar tystnad på bibliotek, men påpekar att de här ljuden inte stör honom.

- Det är spännande och avslappnande för de här ljuden faller sig så naturligt, tycker Louice Granholm som ofta brukar studera på biblioteket.

- Det här kan verkligen tillföra något och skänker ro, snarare än stör, säger bibliotikarien Christer Boberg, som är nöjd att få låta besökarna ta del av Francis Heerys musik.

Ljudkonstverket som framfördes idag heter Bookshape och är skapat speciellt för en biblioteksmiljö, men kommer även att ljuda på galleri Gocart.

Själva musiken skapas i en bärbar dator där de olika ljuden går igång i olika intervaller. Själv vill Francis Heery att ljuden ska göra att biblioteksupplevelsen känns mystisk och lite underlig. Han har också tagit med sig ljud från Gotland som han spelat in mitt i natten i Visby innerstad.

- Det är ju så tyst här så jag har spelat in vinden och försökt fånga in ljud från spöken och andar och ska nu analysera ljuden.

Så i framtiden kan hans nya ljudkonstverk bli ett slags spökmusik.