Kulturdebatt i Visby. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Stina Oscarsson flankerad av Kjell A Nordström (t.v.) och dagens moderator Thomas Zielinski. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Kultur och ekonomisk tillväxt debatterades i Visby

Bidrar konsten - eller har den kidnappats av berättelsen om tillväxt?
2:08 min

Ska konst och kultur bidra till ekonomisk tillväxt - eller stå fri från sådana krav? Två olika svar på den frågan gavs i Visby i går, när Region Gotland arrangerade inspirationsdag, under rubriken kulturdriven tillväxt.


Bland de inbjudna talarna fanns ekonomie doktor Kjell A Nordström, som presenterades som managementguru.  Han talade om kreativa kluster; städer som lockar till sig kreativa och skapande människor - något som i sin tur visat sig leda till ekonomisk tillväxt.

– Visby ligger en mycket kort snutt ifrån en av de platser som växer snabbast i världen just nu. Det är Stockholm och min slutsats är: häng på motorn så gott det bara går.

Visby är för litet för att på egen hand utgöra ett kreativt kluster, enligt Kjell A Nordström. Den ökande specialiseringen gör att det krävs en viss storlek för att "allt ska finnas".

– Och i den kontexten brukar jag skoja om att man kanske ska göra om färjorna hit till en förlängning av Djurgårdsfärjan, säger han.

När Gotlandsfärjorna blivit en del av Storstockholms kollektivtrafik, blir Visby plötsligt Visbymalm - som en pendang till Södermalm i Stockholm, fortsätter han.

I motsats till Kjell A Nordström, som tog den ekonomiska tillväxten i försvar, och bland annat hänvisade till professor Hans Rosling och hans teser om hur den bidrar till både ökad hälsa och ökat välstånd, intog teaterregissören och samhällsdebattören Stina Oscarsson en betydligt mer skeptisk hållning.

– Just nu har vi ett samhällssystem med mål om ökad ekonomisk tillväxt, och det är komplett ohållbart. Framför allt ekologiskt, men även socialt och ekonomiskt.

Att låta kulturen kidnappas och bli en del av detta är helt fel, menar hon.

– Konsten måste stå fri att påminna oss om de grundläggande existentiella frågorna om vad det är att vara människa. Vi behöver berättelser för att stå ut med frågorna som det inte finns något svar på. För om vi inte har berättelser och skapar ord och bilder för det så kommer vi att fly in i förenklade svar. Vi behöver konsten för att orka tvivla. Och tvivlet är demokratins immunförsvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".