Marika Gardell, individ- och familjeomsorgen i Gotlands kommun. Foto: SR Gotland
Marika Gardell, individ- och familjeomsorgen i Gotlands kommun. Foto: SR Gotland

Flyktingbarn pressar socialförvaltningen

6:34 min

Alla ensamkommande flyktingbarn har gjort att Region Gotland inte längre kan leva upp till socialtjänstlagen. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med socialsekreterare för att ta hand om barnen och nu vill regionen att lagen ändras så att fler kan hjälpa till att ta hand om barnen som nu finns på Gotland.

I dag finns drygt 100 flyktingbarn som kommit till Gotland utan föräldrar eller annan släkt, nästa år väntas ytterligare drygt 200 ensamma flyktingbarn.

Det har gjort att Region Gotland och särskilt socialförvaltningen pressats hårt. Ordinarie verksamheter har lagts ner tillfälligt för att kunna ta hand om alla barn. Men det räcker inte.

Nu vill socialchef Marika Gardell, tillsammans med representanter för flera andra kommuner, att regeringen ändrar lagen så att inte bara socialsekreterare utan även andra kan hjälpa barnen. Det behövs också mer administrativa resurser till socialförvaltningen för att klara alla barnärenden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista