Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Jenny Pettersson/SR Gotland

Fängelsedom för mordförsök på Gråbo står fast

Svea hovrätt ändrar inte domen mot den man i 20-årsåldern som dömts till fyra års fängelse för mordförsök på en man i 25-årsåldern.

Det var i början av augusti som de unga männen stötte ihop med varandra. 25-åringen hade en tidigare konflikt med en av 20-åringens kompisar, och den ordväxling som uppstod ledde till att 20-åringen och 25-åringen började slåss.

Det är oklart vem som hade med sig kniven, och när den dök upp. 20-åringen säger att det var 25-åringen som hade kniven, och att han tog den när 25-åringen riktade den mot honom.

25-åringen å sin sida säger att det var 20-åringen som hade kniven. Han medger att han började slagsmålet genom att slå 20-åringen i ansiktet två gånger för att han var uppkäftig, och han medger också att han själv var påverkad av alkohol och cannabis.

20-åringen erkänner att det var han som knivhögg 25-åringen, men säger att det var i självförsvar, och att han inte försökte döda honom. Han anser därför att det bara handlar om grov misshandel, och det var därför han överklagade tingsrättens dom.

Men Svea hovrätt konstaterar att det handlar om två kraftiga, livshotande hugg med en skarpslipad kniv i buken och att det var stor risk att den 25-årige mannen skulle dö. Det måste 20-åringen ha insett, och hovrätten ser heller inga förmildrande omständigheter i sammanhanget.

Gotlands tingsrätt dömde 20-åringen att också betala skadestånd till 25-åringen på 140 000 kronor,  och även den delen av domen slås fast av hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".