Turistbyråchefen: Folk blickar mot Gotland när det smäller ute i världen

1:12 min

Terrorhoten i världen kan göra att många kryssningsresenärer väljer Gotland som destination. Det tror gotländske turistbyråchefen.  

- Skandinavien ses som en väldigt säker destination och det gör att många blickar mot oss när det smäller ute i världen, säger Daniel Eriksson som är chef för turistbyrån i Visby.

Säkerhetsläget i världen efter IS-dåden, med förhöjd terrorhotbild, skärpta kontroller och kanske förhöjd medvetenhet om vad som kan hända - det kan påverka också kryssningsresenärer i valet av destination, tror Daniel Eriksson.

Efter attackerna i Paris har det ju bevakningen skärpts av strategiska platser och som P4 Gotland berättat bevakas alla ordinarie ankomster och avgångar i Visby hamn nu av polis. Det är en följd av den höjda säkerhetsnivån som införts i Sverige efter instruktion från Säpo.

Monica Frisk som är verksamhetsledare för Gotlands besöksnäring AB säger att rederierna märkt ett förändrat beteende.

-När det gäller säkerhetsaspekten så kan man ju se, bara efter händelserna förra veckan, att det sker bokningsförändringar otroligt snabbt. Det kan ju rederierna se omedelbart. Människor är väldigt rädda och i synnerhet den amerikanske resenären är oerhört känslig för vad som händer, säger Monica Frisk.