Majvor Östergren. Foto: Johan Hellström
Majvor Östergren, Gotlands hembygdsförbunds första kvinnliga ordförande. Foto: Johan Hellström

Männen dominerar hembygdsföreningarnas styrelser

Majvor Östergren: Det speglar samhället i stort
1:53 min

Trots att Sveriges hembygdsförbund vill att man ska eftersträva jämn könsfördelning, är det dubbelt så många män som kvinnor som sitter på ordförandeposterna i Gotlands hembygdsföreningar.

Majvor Östergren, ordförande i Gotlands hembygdsförbund, tonar ner betydelsen att det är färre kvinnor på de styrande posterna.

– Jag tror väl att det speglar samhället i stort. Fortfarande är det väl så att kvinnor är dubbelarbetande och kanske har lite svårare att ta på sig även ett ordförandeskap, säger hon.

P4 Gotland har granskat styrelserna i ett sextiotal av de drygt hundra hembygds- och museiföreningar som är anslutna till Gotlands hembygdsförbund. Sextio procent av styrelseledamöterna är män, visar genomgången. En godkänd fördelning, anser Majvor Östergren. På ordförandeposterna är skillnaden mellan könen dock ännu större: där sitter det dubbelt så många män som kvinnor.

– Vi är ju olika representanter för olika delar av vårt samhälle och av vårt kulturarv. Så det är ju klart att om man har yngre, om man har äldre, man har män och man har kvinnor, och man har från olika samhällsgrupper, så är det naturligtvis det bästa. Det är ju det ideala.

Att ordförandeposterna domineras av män behöver dock inte ha så stor betydelse, menar Majvor Östergren. Det viktigaste är att styrelsearbetet fungerar väl och att alla får komma till tals. Men:

– Det är ju bra om kvinnor ser till att ta för sig lite mer och talar om att det här vill jag göra, det här intresserar mig och den här uppgiften vill jag gärna ha.

På nationell nivå har Sveriges hembygdsförbund tagit fram en jämställdhetsplan där står att man ska eftersträva en jämn könsfördelning i styrelser och arbetsgrupper.

När tror du att hembygdsrörelsen är jämställd?

– I mångt och mycket tycker jag väl att den är det i dag, sen är det vissa saker som kan bli bättre. Men det som är bra i dag är att man uppskattar de traditionellt kvinnliga arbetsinsatserna på ett sätt som man kanske inte gjorde tidigare, då kvinnan kanske kunde vara mer osynlig. Så är det inte i dag. Och det märks väldigt tydligt också, att det är betydligt fler kvinnor som kommer in och som syns.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".