Stefan Pettersson och Peter Hultqvist. Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio
1 av 2
Stefan Pettersson och Peter Hultqvist. Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio
Peter Hultqvist . Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio
2 av 2
Pressträff med Peter Hultqvist . Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio

Peter Hultqvist: 300 man kan åstadkomma en hel del

"Förutsättningarna bättre än tidigare"
4:02 min

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på Gotland för att bland annat besöka verksamheterna vid hemvärnsförbanden och Tofta skjutfält.

Peter Hultqvist ska bland annat träffa chefen för Stridsgrupp Gotland, Stefan Pettersson, för att prata om framtiden för försvaret på ön och hur förberedelserna går.

Det handlar då bland annat om de runt 200 soldater som enligt försvarsöverenskommelsen ska förläggas till Gotland. Sammanlagt ska det vara en styrka på 300 man.

- Det här är en betydande satsning. Det är en miljard och det är trehundra personer. Det är något som en eventuell angripare på något sätt måste förhålla sig till. Utöver det har vi ju sagt att övningsverksamheten ska trappas upp rejält, särskilt med luftvärn. Förutsättningarna finns på ett bättre vis än tidigare.

"300 man kan åstadkomma en hel del i ett skarpt läge"

På den pressträff som Peter Hultqvist hade under förmiddagen, sade han att han ser positivt på försvarets förberedelser för att få igång Stridsgrupp Gotland.

- Ambitionen är att vi ska kunna ha båda kompanierna utbildade till juni 2018. Jag tycker planen man har är bra, sedan finns förstås praktiska detaljer att reda ut. Det förutsätter jag att man gör.

Peter Hultqvist fick också frågor om nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet i norra Syrien. 

- Det visar att det är ett känsligt och speciellt läge i Mellanöstern just nu, säger Peter Hultqvist som inte vill spekulera vidare i vad nedskjutningen kan betyda.

I slutet av veckan kommer också arméchefen Anders Brännström samt projektledaren för Gotlandsatsningen, Håkan Hedlund, till ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".