Dick Svennefelt tittar på listan som morgonprogrammet sammanställt
1 av 2
Dick Svennefelt tittar på listan som morgonprogrammet sammanställt
Amanda Heijbel i "Malmrosrondellen". Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Amanda Heijbel i "Malmrosrondellen". Foto: Sveriges Radio

Lista över geografiska smeknamn viktig för räddningstjänsten

2:04 min

Säveskolan, Malmrosrondellen, slakteritomten... Det finns många platser som officiellt har en annan adress än den folkmunnen säger. Kunskapen om adresserna kan vara skillnaden mellan liv och död.

Hjälp oss komplettera listan på vår Facebooksida. Berätta också den "officiella adressen"

Onsdag morgon ska Morgon i P4 Gotland sammanställa en lista med smeknamn, slangnamn, gamla namn, kvarhängande namn från förr på platser som egentligen, officiellt heter nåt annat, eller har en annan adress.

En sån ”lista” finns redan inlagd hos SOS Alarm men den är långtifrån fullständig. Vi vill ha hjälp av dig för att komplettera listan.

Den kommer sedan att överlämnas till Räddningstjänsten som ska se till att den kommer in i systemet.

När larmoperatörerna tar emot ett samtal där någon kanske säger ”det brinner vid gamla Ica-lagret” osv, en plats som operatören inte har en aning om var den är, så ska den snabbt då kunna synka det mot en adress som finns inlagd i deras system. En kunskap som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Säg till om du kommer på några exempel på den typen av smeknamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista