Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
SMA Minerals kalk skeppas ut via hamnen vid Strå. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

SMA Mineral permitterar och kämpar för brytning

"Fem i tolv kom regeringen med det här beslutet"
2:49 min

För att hålla igång stenbrytningen vill SMA:s vd Daniel Juvél bryta djupare i dagens brott och pausa ansökan om nya brott nu när varslen leder till permitteringar. De överklagar också regeringsbeslutet om Natura 2000.

Företaget vill att Högsta förvaltningsdomstolen prövar om regeringens beslut i augusti om att skapa nya Natura 2000 områden i Bunge mitt under pågående prövning av stenbrytningen.

– Fem i tolv, eller klockan tolv kom regeringen med det här beslutet. I och med det ändras förutsättningarna ganska rejält i den tillståndsprocess som vi har jobbat med i åtta år, säger Daniel Juvél, SMA Minerals ägare och vd.

Det strider enligt honom mot både internationell och svensk rätt om att alla ska få en laglig prövning. Förutom en rad invändningar mot valet av område som skyddas och orsaken till det anser han dessutom att staten bryter mot ingångna avtal. När de började bryta vid Stucks sålde nämligen företaget tolv  kvadratkilometer mark billigt till staten som naturskyddskompensation.

– Tolv kvadratkilometer gav vi i princip till staten. Det är ungefär 80 procent av det som är Bästeträsk Natura 2000 område idag. Det avtalet innebär att vi skulle få bryta på vår fastighet som är ungefär 500 hektar, säger Daniel Juvél.

Nu träder alltså varslen i kraft. Fyra av tio anställda och fem entreprenörer går idag hem från Stucks i Bunge, imorgon har de inget jobb vid SMA Mineral.

– Vi har ju vetat om det ett tag så det är ju ingen chock, men det är inte roligt, säger Per Falldén på facket IF Metall.

Inför det här har företaget alltså överklagat regeringens beslut om nya Natura 2000 områden som hotar stenbrytningen och begärt att deras ansökan om ett nytt brott pausas, för att nu fokusera på att få tillstånd att bryta djupare inom ett mindre i befintligt brott.

– Det är för att vi ska någorlunda kunna överbrygga den tid vi bedömer att det kommer att ta för att få rättsprövningen och tillståndet i Mark- och miljööverdomstolen, säger Daniel Juvél.

Det blir några få anställda kvar som kan lasta den sten som finns och städa upp i området. Och hittills har bara en av dem som permitteras som fått nytt jobb.

– I och med att vi inte fått nåt svar än hur det kommer att gå så är det ju ingen som har sökt så jättemycket heller. Hoppet är ju det sista som överger en, att vi ska få tillstånd igen, säger Per Falldén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".