Pengar. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Länsstyrelsen: Brist på kontanter ett problem

"Samhället måste ställa upp på äldre och funktionsnedsatta"
1:50 min

Bankkontor läggs ner och banker slutar med kontanter. Det gör det svårt för dem som inte kan eller får ha betalkort och internetbank, enligt Morten Spencer vid länsstyrelsen på Gotland.

Tillgången till kontanter blir allt sämre på Gotland. I somras upplevdes bristen på kontanter som ett problem. Bland annat kom synpunkter på att det borde finnas en bankomat vid färjeläget i Visby hamn.

Uttagsavgifter och minskad kontanthantering drabbar svaga grupper som äldre, personer med funktionsnedsättning, EU-migranter och asylsökande.

- Här måste ju samhället ta sig en ordentlig funderare, hur löser vi kontanthanteringen för dem? säger Morten Spencer som är länsassessor vid länsstyrelsen i Gotlands län och som arbetat med länsstyrelsernas årliga rapport om kontanthantering.

Swedbank har stängt sitt bankkontor i Slite och Sparbanken Gotland kommer att lägga ner sitt kontor i Klintehamn sista mars 2016. Handelsbanken har dessutom slutat med kontanter vid bankkontoren i Fårösund, Klintehamn och på Adelsgatan i Visby.

Utvecklingen går snabbt. 2011 hanterade de flesta bankkontor på ön kontanter - nu går det att ta ut och sätta in pengar på mindre än hälften av kontoren som är kvar.

Samtidigt arbetar Länsstyrelsen i motsatt i riktning - de har nu möjlighet att med regionala stöd se till att det finns möjlighet att sätta in och ta ut pengar i butikerna i Stenkyrka och Katthammarsvik.

- Vi har en dialog med affärsinnehavarna och Post- och telestyrelsen som sitter på pengapåsen, säger Morten Spencer.

Statistik visar att över 20 procent av Gotlands befolkning nu har mer än tio kilometer till närmaste kontantuttagsställe. Särskilt dåligt är det enligt länsstyrelsen med grundläggande betaltjänster på Fårö och i Burgsvik.

Det pågående sedelbytet tycks inte påverka företagen på ön i någon större utsträckning hittills, men Länsförsäkringars bank i Visby har redan stängt sin insättningsautomat för att en ny automat för nya sedlar är för dyr. Och för Region Gotland innebär det kommande myntbytet en ombyggnadskostnad på cirka 100 000 kronor av parkeringsautomaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".