En av guldfiskarna kommer åter Almedalen Foto Lasse Ahnell Sverigesradio
En av guldfiskarna kommer åter Almedalen Foto Lasse Ahnell Sverigesradio

Gräskarparna tillbaka till Almedalsdammen

En 10 kilos gräskarp och 4 guldfiskar släpptes tillbaka i Almedalens damm av trädgårdsmästare Lasse Pettersson efter att dammen renoverats.

Se film från frisläppandet av karparna

Totalt har 17 fiskar från Almedalen höstförvarats vid forskningsstationen i Ar under byggtiden. Den största fisken väger över 17 kilo.

Vid middagstid kom fem av fiskarna tillbaka till Almedalsdammen. Under de kommande dagarna kommer resten av karparna och guldfiskarna att släppas ut i dammen.

Dammen i Almedalen har rustats upp, dammkanten har förstärkts med stålskivor, hela dammen har tömts och rengjorts och lekparken har utökats.

Under upprustningen har mycket av växtligheten i dammen tagits bort, och det är den som är fiskarnas mat. Men till våren hoppas trädgårdsmästare Lasse Pettersson att fiskarna ska hitta mat igen. Under vintern äter fiskarna inte utan går i dvala, enligt honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".