Färdtjänstbussar vid Visby lasarett
Färdtjänstbussar vid Visby lasarett. Foto Lasse Ahnell SR Gotland

För dyrt att ta över färdtjänstbokningarna

"Vi har inte råd" säger besviken nämndordförande
4:38 min

Det blir två miljoner dyrare om färdtjänstens beställningscentral flyttas tillbaka till Gotland. Det visar en utredning som regionen gjort.

Företaget Samres har idag hand om bokningar, och har fått hård kritik för att bland annat långa väntetider.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S), som hårt kritiserat Samres, säger att det blir dyrt att driva den i egen regi och att han är tveksam till att tekniska nämnden kommer att rösta för det.

- Jag hade velat ha verksamheten i egen regi, men det blir pengarna som får styra. Klart jag är besviken.

Kritiken mot företaget Samres har handlat om att väntetiderna varit långa, bilar som inte kommit fram, men också om språkförbistring, eftersom många samtal tas emot i till exempel Senegal och Estland.

Tekniska nämnden ville därför att regionen åter skulle ta hand om beställningarna, men de ville först låta teknikförvaltningens utreda vad det skulle kosta.

Nu har tekniska nämndens arbetsutskott diskuterat utredning, men de tog inget eget beslut.

- Men mycket talar för att vi inte har råd, säger Tommy Gardell, som alltså hade hoppats att regionen skulle kunna ta över färdtjänstens beställningscentral.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".