Bävergrytan serveras med potatis och ärtor. Foto: Karin Persson/Sveriges Radio
1 av 4
Servera bävergrytan med potatis och ärtor. Foto: Karin Persson/Sveriges Radio
Bäverköttet är mörkt och lite sött, med korta muskelfibrer. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 4
Bäverköttet är mörkt och lite sött, med korta muskelfibrer. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Lennart Pettersson lagar bävergryta. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
3 av 4
Lennart Pettersson lagar bävergryta. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Bävergrytan är klar. Foto: Karin Persson/Sveriges Radio
4 av 4
Bävergryta. Foto: Karin Persson/Sveriges Radio

Recept på bävergryta

Lennart Petterson kom till Maris Café med kött från en bäver hans son skjutit på fastlandet och lagade till den i köket.

Bävergryta

Bäverkött från baklår
Gul lök
Champinjoner
Morötter
Grädde
Vatten och buljongtärning
Salt och vitpeppar
Om man vill kan man smaka av med lite outspädd svartvinbärssaft

Hur mycket av de olika ingredienserna det ska vara får man känna sig fram, säger Lennart Pettersson. Ett tips kan vara att titta i en kokbok på ett annat recept på en liknande köttgryta.

Bryn köttet, häll på vatten och grädde. Lägg i resten av ingredienserna och låt koka cirka 1,5 timme, smaka av så att köttet inte är segt. Gammal bäver är seg och behöver koka längre.

Servera med kokt potatis och gröna ärtor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".