Visborg. Arkivfoto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
Regionen behöver minska kostnaderna för barn- och ungdomsplaceringar. Arkivfoto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio

Ungdomar från Gotland som bor på privata HVB-hem skapar underskott

"Här skulle man kunna spara både personligt lidande och pengar"
3:20 min

Över 30 miljoner kronor i underskott beror på dyra placeringar av ungdomar. Maria Björkman (S) i socialnämnden vill ha fler boenden i egen regi.

HVB-hem, hem för vård och boende, och familjehem i privat regi kostar från 2 000 kronor per dygn upp till 6 000 kronor. När Region Gotlands egna boenden inte räcker till placeras ungdomar från ön på privata boenden, både på fastlandet och på Gotland.

- Här skulle man kunna spara både personligt lidande och pengar, säger socialnämndens ordförande Maria Björkman.

För att hyfsa de dåliga siffrorna, med underskott på över 30 miljoner kronor för dyra placeringar, vill socialnämnden ha förslag från socialdirektör Marica Gardell på hur regionen kan skapa fler boenden i egen regi.

- Det är där vi har vårt största underskott. Vi får ibland placera barn i konsulentstött familjehem som egentligen skulle ha mått bättre av att bo kvar på Gotland, säger hon.

Frågan ska utredas snabbt, redan i mars-april vill de ha besked på hur man går vidare. I maj ska förslagen med i budgeten för 2017. Men det kommer ta längre tid än så att vända underskottet.

- Här får vi titta på vad är möjligt. När det gäller ensamkommande barn har vi byggt upp väldigt många egna HVB-hem. Vi hoppas staten ska ge möjlighet att placera på annat sätt i stödboende, till exempel på folkhögskoora, säger Marica Gardell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".