Mien Niklasson undervisar asylsökande i Högbyskolan i Hemse. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio Gotland
Mien Niklasson undervisar asylsökande i Högbyskolan i Hemse. Foto: Jack Lantz/Sveriges Radio Gotland

Brist på information försvårar skolstart för flyktingbarn

Rektorn Jacob Wesley om skolplatserna
3:01 min

Region Gotland kommer inte att hinna erbjuda skola åt flyktingbarnen på ön inom en månad, vilket Skolverket rekommenderar.

Anledningen är inte att klassrum eller lärare saknas, utan att skolan inte får någon information om vilka barn som ska börja, enligt Jacob Wesley som är rektor för Högby skola i Hemse, dit alla nyanlända högstadiebarn på södra Gotland ska komma.

Vid flera tillfällen under hösten har han varit med om att nyanlända har stått på tröskeln till skolan och sagt att barnen vill få börja skolan, utan att kunna ett ord svenska.

- På Gotland är vi inte alls vana vid det här. Det kanske är väldigt svårt eftersom, det är många myndigheter inblandade. Men vi som står i verksamheten, i myllan, som ska ta emot det, får försöka plocka ut informationen på olika sätt, säger Jacob Wesley.

- Vi vet att det finns barn i Garda och Burgsvik som inte haft kontakt med oss ännu, men vi är nog inte ensamma om problematiken i landet, säger han.

Högbyskolan i Hemse har en internationell klass där det var tänkt att flyktingbarnen skulle gå. Men när barnen verkar bli fler än man trott, föreslår rektorerna på södra Gotland, att barnen istället ska tillhöra skolan i socknarna där flyktingboendena finns. 

Och även i Visby kommer antagligen fler skolor att dela på ansvaret för flyktingbarnen. Istället för att Solbergaskolan tar emot alla diskuterar regionen nu även att Södervärnsskolan och Gråboskolan ska kunna ta emot nyanlända.

Att skolstarten försenas beror, enligt grundskolechef Mats Hanell, delvis på ett missförstånd.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".