Vattenglas under vattenkran. Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio
Foto: Katarina Hedström/ Sveriges Radio

Nya våtmarker kan förhindra att marken torkar ut

"Våtmarker håller kvar vattnet på land"
1:19 min

Våtmarker ska rädda dricksvattnet på Gotland. Det hoppas Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU, som tillsammans med regionen vill undersöka om nya våtmarker kan, förhindra att marken torkar ut.

Peter Dahlqvist, hydrolog på SGU, förklarar att om man håller kvar vattnet längre på land, så finns det en större möjligt till infiltration i berggrunden och jordlager. Istället för djupa kanalerna och diken som transporterar ut regnvatten snabbt till havet, så har vi en kvarhållande effekt på land.

Idén kommer från regionen som vill skapa våtmarker invid dom dricksvattentäkter som finns idag. SGU har- till regionens överraskning- sagt att de vill vara med i projekt, och ta fram områden där det skulle bra att ha våtmarker.

-Vår förhoppning är att vi ska fram en metod eller modell för det. Men också hitta förutsättningar vid befintligad vattentäkterna, om det är lämpligt där eller inte, men också att kunna visa med den här metoden var på ön det skulle kunna anläggas våtmarker.

Peter Dahlqvist hoppas att den modell man hittar på Gotland ska kunna användas i andra områden där det tidvis är ont om vatten, tex på Öland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".