Bilder över den planerade kryssningskajen. Bildbyline: Region Gotland
Bilder över den planerade kryssningskajen. Bildbyline: Region GotlandB

CMP tystlåtna om intäkterna av kryssningskajen

"Det är klart vi tar en risk"
2:41 min

Johan Röstin, VD för konsortiet Copenhagen Malmö Port, är inte så intresserad av att diskutera bolagets kalkyler för kryssningskajen i Visby.

Fyrtio miljoner kronor per år i intäkter kan det bli, lågt räknat, från kryssningsbåtarna i avgifter när Visbys nya kryssningkaj är igång - enligt beräkningarna från vår reporter Katarina Hedström. Men av de pengarna tar Region Gotland bara in tio miljoner i hyra.

Resten går till Copenhagen Malmö Port, CMP, för det är vad samarbetsavtalet innebär mellan dom och regionen - det dansk-skånska konsortiet har makten över vilka avgifter som ska tas, och hur stor vinst som ska tas ut.

Men CMP:s vd Johan Röstin är inte så intresserad av att diskutera bolagets kalkyler, varken för de första fem åren, dom, första tio - eller på ännu längre sikt.

- Det är ingenting vi diskuterar med media. Vi är ett privat företag. Hamnarna konkurrerar med varann. Men det är klart vi tar en risk. Vi vet ju inget om hur kryssningarna i Östersjön kommer att se ut i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".