Genesa från Rumänien utanför Coop i Östercentrum. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
1 av 2
Genesa från Rumänien utanför Coop i Östercentrum. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Genesa på väg till Coop. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
2 av 2
Genesa på väg till Coop. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

En dag i Genesas liv som tiggare på Gotland

Frukost 08.30 - Har lärt sig svenska och berättar om sin sjukdom.
4:16 min

P4 Gotland har följt Genesa från Rumänien under en dag och skildrar dagen i flera reportage, som samlas på den här sidan. Hon har njurinfektion och behöver vila, men måste tigga för att få ihop pengar.

Måndagen den 14 december följde P4 Gotland Genesa från frukosten på det nya boendet där cirka 30 personer nu bor till att hon tigger på Östercentrum i Visby och tillbaka till boendet.

Genesa är en igenkänd person på Visbys gator och sitter oftast utanför ICA Atterdags.

Hon kommer från en fattig by i Rumänien. Här på Gotland har hon varit i två års tid från och till, tillsammans med sin man Dumitru.
I somras gifte de sig och det var den lyckligaste dagen i hennes liv. Då var hon inte tiggaren utan en vacker brud i vit klänning.

Men nu är hon sen en månad tillbaka i Visby. Hon har njurinfektion och smärtor i ryggen och magen. Ändå måste hon fortsätta tigga för att få ihop pengar till mat, boendet, till familjen där hemma och till hennes dröm, som är huset de bygger och ett normalt liv.

Under dagen får hon också ett sorgligt besked, som gör att hon egentligen bara vill åka hem.

De vill inte tigga säger hon. De får ströjobb ibland, men tvingas sitta på gatan.

Vi skildrar Genesas måndag i flera reportage, som alla publiceras vartefter de sänds på den här sidan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".