Esso Eriksson. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Esso Eriksson. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Esso Eriksson (C) lämnar uppdrag efter Facebook-inlägg

0:53 min

Den gotländske entreprenören och centerpolitikern Sven-Olov Esso Eriksson avsäger sig med omedelbar verkan sin plats som ordinarie ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

13 januari 2016: Nu jobbar Esso Eriksson ideellt med svenskaundervisning för nyanlända i Fårösund

På sin Facebooksida skriver Esso Eriksson att avgången beror på att han brustit i ordval och omdöme inte minst i sina uttalanden om flykting- och integrationspolitik. Det var efter att P4 Gotland börjat ställa frågor om hans inlägg, som beslutet kom. 

I ett inlägg på moderatpolitikern Lena Celions sida på Facebook skrev Esso Eriksson att Fårösund "har gått från en turistort till en flyktingort". Han ifrågasätter om det är bra för huspriserna och skriver att det inte var "den utveckling som vårt samhälle behöver". Han skrev också: "i grunden hatar dom kvinnor som är självständiga, människor som inte är rättrogna muslimer, och i slutändan kommer dom att ta över, om vi inte aktivt knäcker dom".

Esso Eriksson har också länkat också till sajten Nyheter idag, som av stiftelsen Expo beskrivs som populistisk och SD-vänlig. I flera av kommentarerna till Esso Erikssons inlägg och delningar ifrågasätts hans centerpartistiska partitillhörighet och tonen i kommentarer riktade både till lokala- och rikspolitiker.

Centerordföranden på Gotland Eva Nypelius säger att Esso Erikssons FB-inlägg haft en hård och tråkig ton som inte stämmer med Centerpartiets värderingar 

Esso Eriksson med bas i Fårösund har varit ordinarie ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden under hela 2015. Han har också blivit en offentlig person genom sitt ordförandeskap i Fårö/Fårösunds företagarförening, sitt engagemang i det lokala flygbolaget Raukair samt projektet Provgute som vill få fler att bosätta sig på norra Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista