Husbil i Visby
På många av Region Gotlands p-platser vill man hindra husbilar från att stå över natten. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Husbilar får parkera trots p-förbud

"En utlandsregistrerad husbil är personbil rätt och slätt"
1:35 min

Förbud mot personbil klass II ska stoppa husbilscamping på p-platser. Men fyra av tio husbilar kan parkera där ändå.

På vissa ställen på Gotland får husbilarna stå över dagen, men nattetid är det förbud mot att parkera med personbil klass II. På andra parkeringar får man inte alls stå med personbil klass II.

- Från 2006 har nytillkomna husbilar registrerats som personbil klass II, säger utredaren Bo Göingberg på Transportstyrelsen.

Fordonstypen infördes i Sverige 2006 efter att EU kritiserat vår höga skatt på dieseldrivna bilar som ett handelshinder, eftersom det var svårt att exportera husbilar till oss. Tidigare var husbilar registrerade som lastbilar i Sverige.

Definitionen av personbil klass II är att den är "permanent försedd med karosseri som är inrättat som bostadsutrymme" och i december 2015 fanns det 47 552 fordon registrerade som personbil klass II.

Samtidigt fanns det 31 675 lastbilar med bostadsinredning. Det är antingen äldre fordon eller husbilar med till exempel stall, verkstad eller garage.

Dessutom är husbilar i andra EU länder registrerade som personbil rätt och slätt, utan tillägg, och de borde också kunna parkera trots förbud.

Det innebär att 4 av 10 svanska husbilar och alla utländska borde få parkera trots förbud mot klass II om de ryms i parkeringsrutan.

- Sannolikt så kommer det att utdelas en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift, men det vore intressant juridisk att pröva frågan, säger Bo Göingberg. 

Är det fel att bötfälla en utländsk husbil som är personbil?

- Nej, personbil klass II är ju en husbil, och då är det rätt ur både juridisk och moralisk aspekt. Bilen ska inte vara parkerad där, säger han.

Den här nyheten gjorde vi efter ett tips till Radioleaks - du också och tipsa oss helt anonymt om du vet något som vi borde berätta om eller undersöka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".