Fyrverkerier. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Förbjudet med raketer i innerstan

Olyckor förra året
1:06 min

Det är inte ovanligt med nyårsfirande med raketer i Visby innerstad. Egentligen är det inte tillåtet utan tillstånd, men polisen ser mellan fingrarna...

Det krävs vanligtvis tillstånd för att använda fyrverkerier - men på nyårsafton råder i praktiken undantag. För att undvika olyckor finns det några enkla regler att hålla sig till. Nummer ett: Var nykter.

Enligt ordningslagen behöver man söka tillstånd för att använda bland annat fyrverkerier om det kan innebära större risk för skada eller olägenhet för person eller egendom. Men för den stora fyrverkerikvällen - nyårsafton - får polisen knappt in några ansökningar. Det anses vara en dag då folk får stå ut med pyroteknik.

-Fyrverkerierna har en lång tradition i Sverige och skulle vara svårt att stoppa, säger Patrik Jansson, inspektör vid polisens tillståndsenhet i Stockholm.

Det sker många olyckor med fyrverkerier, men antalet har successivt minskat de senaste åren. De förr så populära raketerna har i stor utsträckning ersatts av fyrverkeritårtor, vilka är bra, anser Patrik Jansson.

-Tårtorna är nummer ett i dag och väldigt säkra. De är stadiga och godkänns bara om de kan stå utan förankring, under förutsättning att underlaget är plant.

Det främsta rådet till användare är:

-Var försiktigt med alkohol och var noga med vilken pjäs du väljer. Tänk på att följa instruktionerna och inte stå för nära byggnader.

Det kan finnas lokala regler. Den som är osäker på vad som gäller bör vända sig till den polisregion man tillhör, eller kommunen för lokala ordningsföreskrifter.

1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad.

2. Förbered fyrverkeriet i god tid.

3. Var nykter.

4. Rigga pjäserna enligt bruksanvisningen.

5. Håll aldrig en tänd pjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

7. Se till att du själv och åskådarna håller sig på rätt säkerhetsavstånd.

8. Vänta med att gå fram till en pjäs som inte fungerar - och försök aldrig tända den igen, om det inte tillåts enligt bruksanvisningen.

9. Tänk på riskerna.

10. Visa hänsyn.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Varje år skadas minst 100 personer av fyrverkeripjäser.

Det flesta olyckor sker kring nyår.

Vanligast är bränn- och sårskador.

Ögon och öron är mest utsatta men även händer och fingrar skadas ofta.

De flesta som skadas är män, varav många är under 18 år.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

För att skicka upp thailändska lyktor krävs tillstånd hos transportstyrelsen - om man planerar att skicka upp mer än 50 vid samma tillfälle. Är lyktan minst 100 centimeter hög krävs alltid tillstånd.

Sedan år 2000 är smällare helt förbjudet.

Källa: Polisen och transportstyrelsen.

Heléne Almqvist/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".