Värmeverk i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Johan Granath på Gotlandsenergi AB, GEAB. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
3 av 3
I driftscentralen bakom Johan Granath kan man se elförbrukningen, men där är det fotoförbud. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Låga elpriser trots kylan

"På måndag morgon klockan åtta startar Sverige"
3:21 min

Gotland klarar sig bra på vindel, trots kylan. Men ofta blåser det lite när det är kallt enligt Johan Granath på GEAB. Och trots kylan är elen billig.

Se själv hur mycket el på ön som kommer från vindkraften

- När det är så här kyligt så blåser det mindre, vilket gör att det som produceras går åt snabbare. Men på ett helt år är vi självförsörjande till 40-45 procent, säger Johan Granath som är marknadschef på Gotlands Energi AB.

Nu i vinterkylan går det åt mycket el. Många värmer sin bostad med en eldriven värmepump och det gör att vi är starkt beroende av el. Och elberoendet ökar när temperaturen sjunker eftersom luft-värmepumparna slutar fungera nedåt 8-10 minusgrader.

Men det märks inte så mycket för GEAB eftersom de har en stor grundförbrukning från öns industrier, som står för en tredjedel av öns elförbrukning.

Trots kylan har ändå elpriset varit ovanligt lågt, enligt Johan Granath, och det beror på att det varit helger när skolor och arbetsplatser är stängda. Då går det åt mindre el, och därför blir priset lågt. 

- På måndag morgon klockan åtta brukar Sverige starta igång, och det är likadant på Gotland. Då går det åt mer energi för att värma upp industrier och fastigheter, men det är inget problem, säger han.

Ni vill att det blåser vid 7-8 tiden på måndag morgon?

- Framför allt får vi en mer miljövänlig el. Det är alltid trevligt att ha det gotländska alternativet, säger Johan Granath.

Han säger att elpriset kommer att öka på måndag och tisdag, sen kommer tillgång och efterfrågan att stabiliseras och då sjunker priset igen.

Tycker ni det är bra med kylan så ni ser att allt funkar?

- Bra och bra, nja. Samtidigt är vi ju glada för att det fungerar som det ska. Det är dagar som de här vi bygger vårt system för, säger Johan Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".