Volontärerna Eva Hållsten och Elinor Edvardsson Stiwne hjälper asylsökande på Björklunda. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 4
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Skylt: Öja skola. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 4
Öja skola. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
Öja skola. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
3 av 4
Öja skola. Foto: Katarina Hedström/P4 Gotland Sveriges Radio
Havdhem skola. Foto: Frida Fernqvist/SR Gotland
4 av 4
Havdhem skola. Foto: Frida Fernqvist/SR Gotland

Volontärer vill att flyktingbarn i Björklunda får gå i Öja skola

"Vi tycker det är viktigt att vi får fortsätta integrationen"
3:15 min

Eva Hållsten som är engagerad i volontärgrupen som hjälper asylsökande i Björklunda är orolig för att barnen ska gå i skola i Havdhem och inte Öja.

I november kom 98 flyktingar till pensionat Björklunda och efter bara några dagar var Eva Hållsten med och drog igång en volontärgrupp.

De ordnade en stor välkomstfest i Vamlingbo för de asylsökande och har en mängd olika aktiviteter för både barn och vuxna och har bland annat ordnat undervisning i svenska.

- Vi har ju byggt upp en integration här, och vi tycker det är viktigt att vi får fortsätta på den integrationen, säger Eva Hållsten.

P4 Gotland har tidigare berättat att de nyanlända barnen ska börja i skola ungefär en vecka efter skolstarten som var i fredags.

- Vi har hört av skolchef Mats Hanell att han håller på att överväga att de ska placeras i Havdhem skola, säger Eva Hållsten.

Hon tycker att Öja skola är det bästa för barnen och föräldrarna på Björklunda.

- Här i Öja har ju barnen bara tre kilometer att gå, och föräldrarna kan följa med dit och vara med vid en vanlig inskolning som vi har med våra barn när de börjar skolan, säger Eva Hållsten.

Vad har ni fått för besked?

- Mats Hanell sa att de ska placera barnen där de har bäst resurser. Brittis Benzler, när jag ringde till henne då hade hon redan framfört åsikterna att Öja skola är att förorda till Anders Jolby, säger Eva Hållsten.

Hon är även orolig för att valet att låta flyktingbarnen börja skola i Havdhem beror på att Region Gotland är på väg att stänga Öja skola.

(Anm: Mats Hanell är grundskolechef för södra Gotland, Anders Jolby är chef för den nya utbildnings- och arbetslivsförvaltningen och Brittis Benzler (V) är politiker och ordförande i barn- och utbildningsnämnden)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".