Esso Eriksson undervisar asylsökande.
Esso Eriksson undervisar asylsökande. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Nu undervisar Esso Eriksson asylsökande

5:40 min

Efter kritiska uttalanden i december om asylpolitiken jobbar nu entreprenören Esso Eriksson ideellt med svenskaundervisning för nyanlända i Fårösund.

- Det har varit otroligt kul att se att man ändå kan göra en insats, säger han. De är väldigt motiverade, det är framförallt kvinnorna som tar för sig.

Hade du träffat någon av de asylsökande innan du hoppade på det här?

- Nej, inte mer än att man hade sen några av dem på Ica.

Det är bara en månad sedan Esso Eriksson valde att med omedelbar verkan lämna sitt förtroendeuppdrag för Centern i hälso- och sjukvårdnämden efter att hans inlägg om flyktingar och asylpolitik på Facebook väckt starka reaktioner.

Han skrev bland annat att Fårösund gått från en turistort till en flyktingort och att det inte var den utveckling samhället behövde. Han uttryckte också att Sverige inte borde ta emot asylsökande ensamkommande män.

Innan dess hade han blivit en offentlig person både som entreprenör och en av grundarna till flygbolaget Raukair och som drivande bakom projektet Provgute som ville locka människor att bosätta sig i Fårösund. Engagemang som många inte fick ihop med inläggen på sociala medier.

Själv har han sagt att han uttryckt sig yvigt och bett om ursäkt för hårda ord mot andra politiker, men säger att han fortfarande tycker att Sverige och Gotland inte släpper in fler flyktingar än att man kan ge dem en bra mottagande.

- Ska man integrera folk så är det väldigt viktigt att man är så många att man kan ta hand om det här att man är på individnivå, det var det min diskussion började med, säger Esso Eriksson.

- Gruppen på cirka 150 personer som har kommit hit till Fårösund har väl anpassat sig och etablerat sig ganska bra här uppe, men det finns ett tak om det här ska fungera, tycker han.

Hur känns det att ha varit en del i att bygga upp det?

- Det är klart att det är tillfredsställande.

Kanske kommer de mest studiemotiverader i gruppen att erbjudas en fortsättning när de 20 inledande studietimmarna snart är över. Och Esso Eriksson kan tänka sig att fortsätta hjälpa till på frivillig basis.

Han är tveksam till om de asylsökande som får uppehållstillstånd väljer att stanna i Fårösund på grund av bristen på arbetstillfällen. Men det finns personer med yrkesbakgrund som han tror skulle behövas på Gotland och i Fårösund.

- En kille pekade på en symaskin. Det visade sig att han är skräddare och det har vi inte för många på Gotland så han borde ju kunna ha hur mycket jobb som helst, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista