Allan Larsson, tidigare finansminister och eldsjäl på Storsudret
Allan Larsson, tidigare finansminister och eldsjäl på Storsudret. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Mobil app för nyheter sätter Sudret på kartan i forskningsprojekt

Vi är den första landsbygden att få pröva detta!
1:10 min

Storsudret kan bli först i landet med en mobil plattform för information och nyheter. Allan Larsson, tidigare finansminister och eldsjäl på Storsudret är drivande.

- Allt det som finns idag utav hemsidor och sociala medier ska ha sin plats, men vi ska lägga till nya funktioner som saknas. Då är Storsudret den första landsbygd där vi prövar detta, berättar Allan Larsson, som själv är deltidsboende på Gotland.

Det handlar om att skapa en så kallad app för att samla lokala nyheter, väder, föreningsinformation och miljöfrågor, blandat med evenemang och annonsering från butiker och företag. Man skall få all information med hjälp av "några klick" i mobilen.

I projektet ingår Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm samt några stadsdelar i Linköping, förutom då Storsudret.

Den statliga myndigheten Vinnova har bidragit med 9 miljoner kronor till projektet och Kungliga tekniska högskolan står för forskning och utveckling. Förhoppningen är att testa detta nya kommunikationsverktyg till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".