Volontären och pensionerade läraren Elinor Edvardsson Stiwne undervisar asylsökande på Björklunda i svenska. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
2 av 2
Asylboende där Elinor Edvardsson Stiwne undervisar i svenska. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Pensionerade lärare lär flyktingar svenska

3:45 min

För tre år sen gick Elinor Edvardsson Stiwne i pension och flyttade till stugan i Hamra - nu har hon fullt upp med att lära nyanlända svenska.

P4 Gotland träffar Elinor Edvardsson Stiwne precis efter att hon haft lektion med en grupp flyktingar från Syrien.

- Det går jättebra, det är väldigt väldig roligt, säger hon.

I början var det många på boendet som var intresserade, men efterhand har de som inte kan engelska och inte kan det latinska alfabetet slutat delta i hennes undervisning, så just nu har hon en ganska högutbildad grupp med ambitiösa och motiverade elever.

- Nu börjar det komma fram. De säger "jag har jobbat som psykolog". Vi har en kvinna i gruppen där det talas om en doktorandtjänst på högskolan, säger Elinor Edvardsson Stiwne.

Innan hon blev pensionär arbetade hon som lärare och chef inom skola och barnomsorg. Men hon har inte undervisat i svenska 2, för dem som har annat modersmål. 

- Man tar det här så att de ska klara vardagen, hälsa och gå till affären. Familj - att berätta hur många syskon man har, mamma, pappa, barn säger hon. Nu ville de gå vidare och veta faster och moster också, skrattar Elinor Edvardsson Stiwne.

Kan du tänka dig att börja jobba på riktigt i skolan?

- Nej, jag tror jag har gjort mitt där. Men jag kan hoppa in och hjälpa till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista