Kustateljén i Fårösund. Foto: Anna Jutehammar / SR Gotland
Fritidsgården finns vid Kustateljén. Foto: Anna Jutehammar / SR Gotland

Polisanmälan om sexuellt ofredande på fritidsgård

"Vi tar det här på allvar"
5:05 min

Under onsdagen polisanmäldes att sexuella ofredanden skett på fritidsgården i Fårösund. Det är Region Gotland som har anmält händelsen. 

Det var under tisdagskvällen som ungdomar på fritidsgården i Fårösund ska ha utsatts för sexuellt ofredande. Personalen på fritidsgården informerade kultur- och fritidsförvaltningen om händelsen i går kväll och under dagen i dag har Anders Holstensson, som är enhetschef på förvaltningens ungdomsavdelning, anmält händelsen till polisen.

– För att utreda vad som har hänt och visa på att vi tar detta på allvar så gjorde vi en anmälan. Det handlar om att man har sagt saker och gestikulerat och gjort saker. Någon ska också ha blivit instängd i ett rum, säger han.

De här händelserna har väckt skrap och stor uppmärksamhet på socialamedier, hur stor roll spelar det för att en polisanmälan gjorts?

– Ingen alls skulle jag säga. Vårt beslut var utifrån det vi har hört, och för att visa att vi tar det här på fullaste allvar. Att bli sexuellt trakasserade är ju någon som är unga människor, och även vuxna människors, vardag. Att arbeta med det är en viktig uppgift som vi har.

På hur stort allvar har personalen på ungdomsgården tagit det här?

– Jag tycker att de har tagit de här på fullaste allvar, sedan är det alltid svårt i situation att veta vad som har hänt och vem som har hört vad och att bli hörd. Men som i dag så har vi varit i kontakt med de ungdomar som det berör, och vi har pratat om att de agerade redan i går kväll genom att ringa till mig och i morse.

De reaktioner som kommit från bland annat anhöriga till ungdomar, är att berättat att personalen inte ska ha tagit det här på allvar eller att de inte förstod vad som pågick, vad har du att säga om det?

– Om det är så att de känner att de inte blivit hörda eller tagna på allvar så är det en rätt upplevelse för dem. Men när vi har fått reda på det här och insett vad som har hänt så har vi tagit det på fullaste allvar. Vi har varit i kontakt med föräldrarna både i går och i dag, säger Anders Holstensson, enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningens ungdomsavdelning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".