Flyktingbarn i lekrummet i Fårösund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Flyktingbarn i lekrummet i Fårösund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Volontärer hjälper flyktingbarn i Fårösund

2:35 min

I Fårösund har nätverket Tillsammans på norr många aktiviteter för flyktingbarnen och på det boende, som drivs av Bert Karlssons bolag Jokarjo, har frivilliga samlat ihop leksaker och möbler till ett lekrum.

– Det är inrett med gemensamma krafter från privatpersoner som har skänkt begagnat. Jag vet att det är privatpersoner som har skänkt nytt, säger Nancy Bandholtz, som är engagerad i Tillsammans på norr.

– Vi har både bord, madrasser, gosedjur och leksaker, pysselhörnor. Olika saker för att det ska vara ett riktigt lekrum, säger Linda Rung som också är med i nätverket.

I barnrummet med utsikt över sundet mot Fårö finns nu bland annat tält, dockor, leksaksbilar, rutschkana, gåvagnar, barnspis, gunghäst .

I två linor hänger teckningar som barnen ritat. I love Iraq står det på en teckning.

Flyktingarna kom hit före jul och lekrummet blev klart i mellandagarna.

– De var jätteglada och lekte jättefint. Förstå gången jag såg dem, när de kommit hit, mådde många av dem inte bra. Så det är en jättestor skillnad från första mötet med barnen och hur de mår idag. Man ser att de har landat och känner sig trygga, berättar Nancy Bandholtz.

På boendet bor 91 flyktingar varav 48 barn i alla åldrar.

Företaget Jokarjos personal är i barnrummet tisdag till torsdag.

Volontärer från Tillsammans på norr är här flera dagar i veckan och vill helst att det finns någon här varje dag.

De har också varit på pulkautflykt med barnen och samlat ihop julklappar till alla.

Manne Göthelid, som är Jokarjos platschef säger att de - enligt avtalet med Migrationsverket - inte måste ha ett lekrum och att volontärernas insatser har betytt mycket.

– Den här gruppen kom till oss och ville hjälpa till. Och då säger man ja på en sån fråga. Jag är helt övertygad om att det här rummet inte hade varit så här fint och verksamheten hade inte kommit så långt om vi inte hade haft den här gruppen, så är det. Men det är ju ingenting som säger att rummet och verksamheten inte funnits om inte gruppen hade hört av sig. Vi är tacksamma för att de hjälper till, säger Manne Göthelid.

Volontärerna Linda Rung och Nancy Bandholtz säger att, oavsett om det är ett vinstdrivande företag som driver boendet, så vill de hjälpa flyktingarna.

– Vi gör ju det här oberoende om vem som driver ett boende. Sen att vi har en grupp som speciellt riktar sig till barn är ju för att vi vet och känner väldigt starkt att barnen är de som är mest utsatta, som har varit med om hemska saker och behöver få leka och träffas, säger Linda Rung.

– Det är ju genom lek och bus som barn bearbetar vad de har gått igenom. Så jag tycker det är oerhört viktigt. Och jag tycker det är fantastiskt och se vilka krafter som kan sättas i rörelse för den sakens skull, säger Nancy Bandholtz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista