Aitan Rashid har hittat kulturvänner. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
1 av 2
Aitan Rashid har hittat kulturvänner. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Madelene Johansson håller i projektet Hej Gotland.Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
2 av 2
Madelene Johansson håller i projektet Hej Gotland. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Stort intresse bli kulturvän till flyktingar

4:31 min

Många gotlänningar vill bli kulturvän till nyanlända. Drygt 200 personer har anmält att de vill lära känna en person eller en familj som flytt till Sverige.

- Det är alla möjliga som visat intresse, allt från 18-åringar till pensionärer som vill engagera sig, berättar Madelene Johansson, som är samordnare på integrationsenheten.

Projektet drivs av region Gotland och heter Hej Gotland. Det drog igång i oktober och utmaningen nu är att matcha dem som vill vara kulturvänner med de flyktingar som vill lära känna gotlänningar.

Hittills har Madelene Johansson matchat ihop 24 gotlänningar med lika många nyanlända, plus alla familjemedlemmar som kommer med på köpet.

Vad man sedan gör ihop är helt upp till de som blir kulturvänner att bestämma tillsammans med flyktingarna.

- Det viktiga är att träffas! Att fika, ta promenader eller gå på en match, räcker bra, betonar Madelene Johansson.

Till en början är tanken att man ska mötas ungefär en gång i veckan under fyra månader och sedan får man se var vänskapen leder någonstans.

En av dem som fått gotländska kulturvänner är Aitan Rashid från Syrien. Hon har lärt känna en familj med barn som är i liknande ålder som hennes egna barn. Hon berättar om hur hon bjuder på arabisk och kurdisk mat och blir bjuden på gotländsk mat. 

- Vi träffas varje vecka och dricker kaffe och äter lunch och barnen leker. Vi pratar om Syrien och de pratar om Sverige och det är jätteroligt!  

Varför kände du att det här skulle vara roligt att vara med i?

- För att komma in i det svenska samhället!

Tycker du att du har gjort det?

- Ja, jag pratar lite svenska!, säger Aitan Rashid och skrattar.

Den som vill bli kulturvän kan gå in på regionens webbsida, www.Gotland.se/hejgotland. Det går också att vända sig till regionens intregrationsenhet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista