Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Färja och flyg i tid - för det mesta

Publicerat lördag 23 januari 2016 kl 08.00
Fjorton inställda båtar på grund av vädret
(1:52 min)
Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Gotlandsflyg ställde in något färre avgångar än vad Destination Gotland gjorde under 2015, räknat i procent. Men färjorna var bättre på att hålla tiden, visar statistik som P4 Gotland tagit del av.

Destination Gotlands marknadschef Johan Lindvall är nöjd med siffrorna:

– Av totalt planerade 2 858 turer 2015 så ställde vi in 14, på grund av hårt väder. I våra ögon är det en bra siffra, att vi inte ställde in på grund av tekniskt fel eller haveri eller liknande, utan de turer vi ställer in då blåser det för hårt helt enkelt. Och det kan man aldrig göra nånting åt.

Medan Destination Gotland ställde in 14 färjeturer förra året så ställde Gotlandsflyg in 20 flighter till eller från Visby. Men eftersom flyget har fler avgångar så blir flygets regularitet ändå snäppet bättre än färjans: 99,6 procent jämfört med 99,5 procent för färjan.

Fast när det gäller punktlighet är läget det omvända. Ett mått på det är hur stor andel av färjorna som var maximalt 15 minuter försenade under 2015.

– Där nådde vi 96 procent. Målsättningen var 98 procent, så det är väl den enda siffra som vi inte når upp till 2015, säger Johan Lindvall.

Men även om Destination Gotland inte nådde den målsättning man hade så är 96 procent ändå bättre än flyget. Här mäts visserligen avgångstiden - men eftersom flygsträckorna till och från Visby är så korta, så innebär en försenad avgång i praktiken också en försenat ankomst. Totalt avgick 93 procent av Gotlandsflygs alla avgångar inom 15 minuter från utsatt tid. Till och från Bromma var motsvarande siffra 94 procent. Alltså något lägre än Destination Gotlands 96 procent.

De vanligaste orsakerna till att färjan är försenad, är antingen hårt väder eller problem med lastning och lossning. Åtminstone vid smärre förseningar. Större förseningar beror enligt Johan Lindvall nästan alltid på hårt väder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".