Eva Nypelius. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Eva Nypelius. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Revisor: Eva Nypelius bör lämna Gneab

"Djupt olyckligt att sitta på två stolar"
1:59 min

Fler borde stå till svars i Gneab-affären, och det är direkt olämpligt att Eva Nypelius (C) sitter kvar i bolagets styrelse, tycker bolagets förre lekmannarevisor socialdemokraten Mats Ågren.

Det är nu ett år sedan det uppdagades att regionen sålt fastigheten Hantverket i Visby, till långt under marknadsvärdet. Tre personer, förre ordföranden, en styrelseledamot och förre vd:n krävs på 11,6 miljoner i skadestånd.

Men fler borde stå till svars, och det är direkt olämpligt att centerns Eva Nypelius, sitter kvar i bolagets styrelse, tycker bolagets förre lekmannarevisor socialdemokraten Mats Ågren.

Eva Nypelius är den ende av Gneabs ordinarie ledamöter som är kvar i styrelsen, sedan turbulensen för ett år sedan. Men hon ser inga problem med det.

Eva Nypelius tycker inte heller att hon gjorde fel när hon inte lämnade sammanträdet, när Gneabs styrelse, strax före jul fattade beslut om att driva krav på skadestånd och polisanmäla hennes tre tidigare kolleger i styrelsen.

Förre VD:n för Svenska Spel, Meg Tiveus, som sitter i många styrelser, tycker att det är rätt av Eva Nypelius att sitta kvar i styrelsen för Gneab. Ur juridiskt håll är det helt klart, tycker Meg Tivéus, som säger att det kan vara bra att ha någon i styrelsen som vet vad som hänt.

- Finns inga problem att sitta kvar om man fått ansvarsfrihet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".