Det tar tio minuter för matarkeologen Hanna Tunberg att göra eget smör. Foto: SR Gotland
Det tar tio minuter för matarkeologen Hanna Tunberg att göra eget smör. Foto: SR Gotland

Matarkeologen: Nu har smör blivit trendigt

"Vintertid finns inget som är så gott som smör"
2:36 min

När matarkeologen Hanna Tunberg växte upp var det skämmigt att gilla smör. Nu är det trendigt att göra eget smör. 

Den mat vi äter har förändrats mycket under de senaste 800 åren och recepten har blivit allt mer avancerade. Samtidigt kommer vissa saker tillbaka: när vi lagar mat tillbringar vi lika lång tid i köket som på medeltiden, trots alla hjälpmedel. Forskare vid Stockholms universitet har jämfört knappt 200 recept från sju nordeuropeiska kokböcker från de senaste 800 åren. 

Smör är återigen trendigt, men så var det inte när matarkeologen Hanna Tunberg växte upp.

- Jag tyckte verkligen om smör men det var bara att hålla tyst om det och skämmas, annars blev man mobbad, säger Tunberg om smörets status på 70-talet. 

Genom historien har smör varit viktigt för invånarna i norden. 

- Smör är ett sätt att få fettet hålla över vintern. För 150 år sen hade vi inte kor som gav mjölk året om, säger Tunberg. 

Till studion hade hon också med sig kärnmjölk 

- Jag vispade grädde så att den blev smör, men all grädd blir inte smör. Det som blir över är kärnmjölk som är helt fettfri eftersom fettet ligger i smöret. Kvar finns vatten, proteiner, vitaminer och mineraler. Det är en ganska känslig produkt och den får man gärna konsumera under dagen, berättar Tunberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".