Bilder över den planerade kryssningskajen. Bildbyline: Region Gotland
Bilder över den planerade kryssningskajen. Bildbyline: Region GotlandB

75 miljoner flyttas till bygget av kryssningskajen 2016

Tommy Gardell: Vissa investeringar görs tidigare än tänkt
1:53 min

När tekniska nämnden sammanträder den 20 januari finns ett extra-ärende om "tilläggsanslag för kryssningskajen" på bordet.

- Det är väl för att det finns förändringar i planen. Vissa investeringar görs tidigare än det är tänkt, förklarar Tommy Gardell.

Politikernas brådskande extra ärende gäller en ansökan på 75 miljoner för investeringar som skall göras nu i år, 2016. Men det handlar inte om att kajen plötsligt väntas bli dyrare. Det har snarare upptäckts att utgifter som förväntats komma under 2017 dyker upp redan i år.

Så denna "ansökan om tilläggsanslag" för kajen är bara formalia, säger socialdemokraten Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden.

Det låter kanske dramatiskt att chefen på teknikförvaltningen och ekonomichefen begär tilläggsanslag för kryssningskajen på 75 miljoner för 2016 innan muddringarna ens startat. Men det är ingen akut fördyring, framgår det i förslaget till beslut i tekniska nämnden.

Beräkningar har visat att investeringsutgifterna i år kommer att bli 182 miljoner. Det är 75 miljoner mer än vad som beslutats i den strategiska planen och budgeten.

Det påverkar inte slutnotan, bedyras det: Tilläggsanslaget är alltså ingen utökning - utan en tidigareläggning av investeringar som man först trodde skulle göras i kajbygget under 2017.

-Slutsumman är samma, säger Gardell.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell känner sig säker på att budgeten håller, det här är bara är en överföring av pengar, så det kommer att bli 75 miljoner mindre till kajen i 2017 års investeringsplan istället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".