Utblommade nipsippor på File Hajdar. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Kritik mot förslag att skydda File Hajdar

2:57 min

Cementa tycker att för mycket av File Hajdar blir Natura 2000 område. Botaniska föreningens ordförande Jörgen Pettersson vill skydda ännu mer.

På onsdagen presenterade länsstyrelsen sitt förslag till nya Natura 2000 områden. I förslaget har delar av File Hajdar lagts som ett område att skydda, det för att där finns den sällsynta Nipsippan.

- Det har skett en förändring till Cementas fördel, de områden där nya naturområden föreslås är mindre än tidigare förslag, men vi är ändå kritiska till just File Hajdar förslaget, säger Per Ole Morken, som är chef på Cementa i Slite.

Gotlands Botaniska Förening vill ha med en ännu större del av File Hajdar för att skydda nipsippan, enligt Jörgen Pettersson.

- Rent vetenskapligt är de områdena lika värdefulla som andra delar av File Hajdar, säger han.

Men på Cementa tycker de att förslaget lägger en död hand över området och möjligheten att utveckla brottet där. 

- Vi tror att naturvårdsintresserna och bolaget kan sköta det hela i samexistens, utan att göra Natura 2000 området av det hela, säger Per Ole Morken.

- Nipsippa är en art som ingår i EU:s art- och habitat-direktiv, och det är en art som har strikt skydd. Eftersom Gotland har en väldigt stor del av nipsipporna inom EU är det särskilt viktigt att Gotland skyddar de här områdena, säger Jörgen Pettersson.

Men måste man inte kompromissa?

- Natura 2000 är strikt vetenskapligt, det är faktiskt inga kompromisser där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista