Tomas Kristoffersson och Robert Ahlman
Tomas Kristoffersson och Robert Ahlman - två av originalmedlemmarna från alla hjärtans dag 1998

Nivån orimligt hög för nostalgiska musikproffs

8:56 min

P4 Gotland utmanade ett av de favorittippade lagen inför Sveriges största musikfrågesport.

- Vi borde ha klarat Linda Ronstadt, säger Tomas Kristoffersson, en av medlemmarna i Rootmoset, efter att ha fått ett rätt av tre möjliga i morgonens miniquiz.

- Det här med svårighetsgrad är svårt, det är nåt vi stöter och blöter hur man lägger nivån när man gör ett quiz, säger Robert Ahlman.

P4 Gotland la möjligen nivån på en orimlig höjd, en prekär situation som skapade flackande blickar och misstänkt muntorrhet hos de båda musikproffsen.

- Men samtidigt, du vet ju att vi är musiknördar. Det hade kunnat vara så att någon av oss lyssnat den där plattan sönder och samman, säger Robert Ahlman och fortsätter resonemanget:

- Skulle jag ge råd till en som aldrig anordnat en musikfrågesport tidigare så säger jag: Gör det inte för svårt. Hellre fria än fälla.

Robert Ahlman och Tomas Kristoffersson utgör tillsammans med Kjelle Svensson och Kenneth Töllinen topplaget Rootmoset.

Lagnamnet skapades av Töllinen som har en förkärlek för reggae.

- Vi har alla olika roots, musikaliska rötter och så mosar man ihop dem, förtydligar Robert Ahlman.

Ahlman har i publika sammanhang ofta fungerat som lagets talesperson och är rak i ryggen när han berättar om hur laget bildades. Och inställningen att de aldrig velat "toppa" laget och byta ut medlemmar för att öka vinstchanserna ytterligare.

- Vi har varit samma lag sen alla hjärtans dag 1998. Då var vårt första möte - Rootmosets födelsedag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista