Polisskylt. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Polisskylt. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Polisen kan återuppta utredning om skott mot asylboende

Två unga män är misstänkta för att i södra Visby ha skjutit mot en bil med luftgevär.

Vittnesmål från platsen matchar med vittnesmål från attackerna mot asylboendet på Kneippbyn för två veckor sedan.

- Det är samma signalement på bilen, säger Markus Olofsson vid Gotlandspolisen.

Vid två eller tre tillfällen misstänks asylboendet i Kneippbyn ha beskjutits och vid ett av tillfällena har flera vittnen sett två unga köra en mörkblå bil och skjuta med luftpistol.

Samma sak såg en privatperson vid Visborgsslätten under natten till lördagen. De unga männen ska ha skjutit sönder han bilbakruta och efter att han larmat polisen och uppgett signalement kunde polisen hitta bilen och de två männen.

Nu pågår en förundersökning om lördagens händelser som är rubricerade som skadegörelse och framkallande av fara för annan.

Förundersökningarna som rör skjutningarna mot asylboendet är nedlagda och Markus Olofsson säger att polisen inte arbetar med dem just nu, men han utesluter inte att de kan tas upp.

- Vi har med oss de gamla utredningarna, säger han.

De tre attackerna mot asylboendet rubricerades som skadegörelse och försök till stöld och ingen av händelserna pekades ut som hatbrott.

Detta menar förundersökningsledaren Pia Persson idag var ett misstag.

- Det är en miss från mig, säger Pia Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista