Visby lasarett. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Region Gotland står inför stora besparingar

1:14 min

Det krävs stora besparingar inom Region Gotland de kommande åren. Det framgår av den rapport som en oberoende analysgrupp inom Sveriges Kommuner och landsting (SKL) presenterat.

Analysgruppen träffade regionens ledande politiker och tjänstemän på fredagen.

Med den nuvarande befolkningsutvecklingen skulle underskottet bli 328 miljoner kronor 2020 om inga anpassningar sker. Och för att uppnå överskottsmålet på två procent för att klara framtida satsningar, krävs besparingar på 436 miljoner.

 Analysgruppen bekräftar regionledningens egen analys - att kostnaderna stiger för fort, och vissa verksamheter på Gotland kostar betydligt mer än i andra jämförbara kommuner.

- Vi måste anpassa verksamheten till de ekonomiska ramarna och till förändringarna i befolkningssammansättningen. Andelen i arbetsför ålder minskar och äldre ökar. Det måste vi anpassa verksamheten efter, säger Björn Jansson enligt Region Gotlands hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista