Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse
Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse

Försvaret: Låt Gotlandsbolaget köpa hamnen

3:56 min

Region Gotland har erbjudit Försvaret att köpa Kappelshamns hamn, men de har tackat nej. Istället vill Försvaret att Rederi AB Gotland får köpa. Men det kan inte regionen bestämma.

Inom kort bjuder Region Gotland ut Kappelshamns hamn ut till försäljning - igen. Rederi AB Gotland/Gotlandsbolaget var mycket nära ett köp 2009, då 1 150 000 kronor var bjudet. Men försäljningen fullbordades aldrig. I Kappelshamn fanns då - som nu - kritiska röster till att regionen skulle låta öns reservhamn komma i privata händer.

Berra Sandström är en av dem, som hellre såg aktivitet - lokal utveckling kring öns reservhamn, inte bara "parkeringsplats" för Gotlandsbåtar.

Affären stoppades, i väntan på lokala initiativ, som aldrig tog riktig form, men Gotlandsbolagets intresse är oförändrat.

- Ön behöver ett reservalternativ för att inte vara hundraprocent beroende av Visby hamn, resonerar Rederi AB Gotlands vd Håkan Johansson

Nu har ju rederiet då till och med Försvarsmaktens stöd. 

Försvaret fick "första tjing" på köp och har i korrespondens med Regionen talat varmt om fördelarna med att ha en statligt ägd hamn på Gotland, där "statens maritima verksamhet kan samlas". Från Försvarsmaktens högkvarter har det ordats om styrkan i "att ha tillgång till en hamn över tiden där Marinens fartygsförband kan lägga till och erhålla logistiskt stöd på Gotland."

Fortifikationsverkets utredning förutsatte köp av Kappelshamns hamn

Men trots att Försvaret har ett behov av Kappelshamns hamn som "tillfälligt baseringsområde" för sjöstridskrafter och amfibieförband så svarade Försvaret; nej tack och beslutade att inte lägga något anbud på hamnen.

Däremot förklarades planen; att Försvarsmakten tänker utveckla ett avtal med Rederi AB Gotland - om rederiet får köpa hamnen.

Men regionen kan alltså inte agera för den lösningen - utan att bjuda ut hamnen i öppen tävlan. Det betyder att både rederiet och Försvaret kan bli utan hamn. För annonsen går ut lokalt, nationellt och kanske internationellt, säger exploateringsstrategen Anders Lindholm.

Detaljplanen, från 1968, över Kappelshamn, säger "hamnändamål" och "allmän "platsmark" om det som skall säljas nu. Men eftersom det alltså kan tänkas kosta kanske 10 ggr köpeskillingen att rusta kajen - så är det inget regionen alltså kan kräva av en köpare - att den faktiskt lägger också de pengarna.

Men den som tänker: "Havsnära boende" -  och vill köpa hela hamnen, med tillhörande hamnterminal/biljettkontor med väntsalar för att bygga om, eller riva och bygga bostäder - lär få gå till Byggnadsnämnden och diskutera detaljplanen.

Som högsta totalförsvarsmyndighet på Gotland påtalar länsstyrelsen svårigheten att styra privat hamnägare. Vad som sker efter en försäljning till en privat aktör - det kan statsmakterna påverka i väldigt liten grad, säger Kris- och beredskapshandläggaren Mats Lagerqvist.

Hur sälj-annonsen kommer att se ut?

- Köp-en-hamn?  Lockande, men kanske för det tanken fel, tänker Anders Lindholm som bollar säljtaktiken vidare i den arbetsgrupp som inom kort utses för uppgiften.

Anders Lindholm säger att det är en sak för ledningskontroet att kalla samman den grupp som kommer att bestå av representanter för berörda förvaltningar; samhällsbyggnadsförvaltningen och teknikförvaltningen.

I april väntas försäljningen vara klar.

Öppnar man för privata ägare släpper man kontrollen över hamnen, anser Berra Sandström i Kappelshamn. Han "målar fan på väggen", säger han och vill att säljarna funderar över en framtid där en oljeshejk eller rysk oligark som är kompis med Putin skulle vara ägare till hamnen. Vem som helst kan köpa - har man tänkt så långt? undrar Berra Sandström, som också är kritisk till hur reguionen brustit i sitt underhåll. Hamnterminalen är inte i skick att beträda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista