Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik  Wallenius/Sveriges Radio
Hamnen i Kappelshamn. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Länsstyrelsen: Risker med reservhamn i privat ägo

Mats Lagerqvist: Vi har små medel att styra
2:50 min

Som högsta totalförsvarsmyndighet på Gotland påtalar länsstyrelsens kris- och beredskapshandläggare Mats Lagerqvist svårigheten att styra privat hamnägare.

Visby är just nu den enda plats dit det kommer förnödenheter till Gotland. Kappelshamn har i hamnplaner från 70-talet pekats ut som "reservhamn" för Gotlandstrafiken i händelse av att Visby inte kan angöras. Men med tiden har båtarna vuxit ifrån Kappelshamn, där det skulle behöva muddras en hel del för bättre djup för nutidens båtar. Nu talas det istället om Slite hamn som den lämpligaste att utveckla för att kunna angöra med Destination Gotlands färjor.

Men Rederi AB Gotland ser Kappelshamn som den enda hamnen som kan vara reservhamn, kopplat till gångtider. Slite, på "fel sida" i förhållande till fastlandet, får då mer ses som en "nödhamn" - och går bort eftersom Salvorev ställer till det till havs och ger för lång restid.

Region Gotland har erbjudit Försvaret att köpa Kappelshamns hamn, men de har tackat nej. Istället vill Försvaret att Rederi AB Gotland får köpa.

På länsstyrelsen är de måna om att det finns ett alternativ till Visby hamn, sett till att det är statens ansvar att ordna så att Gotland inte blir utan förnödenheter. Men tycker då Mats Lagerqvist att det arbetats tillräckligt hårt, från Gotlands sida för att få statlig hjälp med pengar att rusta en reservhamn?

- Personligen måste jag säga att man inte har det. Eftersom problemet har funnits under lång tid och vi fortfarande inte har något alternativ så har vi inte arbetat tillräckligt hårt, säger Lagerqvist. Naturligtvis borde vi sedan länge ha haft ett reservalternativ till Visby, det är min åsikt.

Vad som sker efter en försäljning till en privat aktör - det kan statsmakterna påverka i väldigt liten grad, säger Mats Lagerqvist.

- Om vi då pekar ut att det här skall utgöra en viktig förnödenhetsförsörjningspunkt för Gotland och sedan inte kan påverka vad en ny ägare gör med platsen så är det naturligtvis negativt. Då utgör det faktiskt inget bra alternativ som förnödenhetsförsörjningspunkt för Gotland, tycker Mats Lagerqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".