Lennart Carlén, Leif Söderström, Katarina Skoglind och Berra Sandström i Kappelshamn.
1 av 2
Lennart Carlén, Leif Söderström, Katarina Skoglind och Berra Sandström är kritiska till regionens säljplaner. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland
Kajen i Kappelshamns hamn.
2 av 2
Kajen i Kappelshamns hamn. På andra sidan av viken ligger Storugns och Nordkalks hamn. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland

Kappelshamnsbor: Underhållet av hamnen under all kritik

4:06 min

I Kappelshamn finns fortsatt motstånd mot att hamnen skall säljas. Den är en riksangelägenhet, anser boende som vill att försäljningen stoppas igen.

Berra Sandström är en av dem som inte förstår hur Region Gotland kan vilja göra sig av med en skyddad hamn på Gotlands västra sida.

En annan boende, Katarina Skoglind, anser att det är en risk för hela Gotland och Sverige att hamnen säljs. Den är en riksangelägenhet, tycker hon med sitt "naturliga bra läge".

I Kappelshamn anser de boende som P4 Gotland talat med att det är "småpengar" regionen kommer att få in som köpeskilling för hamnen.

Öppnar man för privata ägare släpper man komtrollen över hamnen, anser Berra Sandström. Han "målar fan på väggen", säger han och vill att säljarna funderar över en framtid där en oljeshejk eller rysk oligark som är kompis med Putin skulle vara ägare till hamna. Vem som helst kan köpa - har man tänkt så långt? undrar Berra Sandström.

Region Gotland har erbjudit Försvaret att köpa Kappelshamns hamn, men de har tackat nej. Istället vill Försvaret att Rederi AB Gotland får köpa.

P4 Gotland avråddes från att gå in i hamnterminalen, efter att ha försökt få låna nycklarna. Inför försäljning brukar man ju få gå på visning, men  hamnterminalen är inte i bra skick att beträda, löd svaret.

Man riskerar att trampa igenom golvet - byggnaden är vattenskadad och taket är det si och så med fick P4 Gotland besked om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista