Mark- och miljööverdomstolen besöker Nordkalks täkt i Klinthagen. Foto: Gunnar Britse.
Mark- och miljööverdomstolen besöker Nordkalks täkt i Klinthagen. Foto: Gunnar Britse.

Nordkalk får fortsätta i Klinthagen

Eva Feldt: Verksamheten kan rulla på i samma omfattning
1:36 min

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att Nordkalk får fortsätta och utvidga stenbrytningen i den befintliga täkten Klinthagen i Lärbro.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen kommit med sin dom om Nordkalks täkt i Klinthagen och fastställer domen i den lägre instansen Mark- och miljödomstolen som gav Nordkalk tillstånd till fortsatt och utvidgad brytning med totalt 20,5 miljoner ton och max 3,5 miljoner ton per år. 

Det var med lättnad vi mottog det här beskedet. Det här ger oss lite mer tid att planera för den långsiktiga kalkstensförsörjningen på Gotland.  Så vi är väldigt glada här idag, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.

Vad innebär det här i stunden för er?

– Egentligen ingenting. Det domstolen har gjort nu är att fastslå det tillståndet vi fick i november 2014. Verksamheten kan nu rulla på tillsvidare i samma omfattning som vi gör idag i minst fem år till.

Vad innebär det här för arbetstillfällena?

– Vi fortsätter i den omfattning som vi gör idag.

Är det någonting i den här domen som inte har gått er väg?

– Näe, det tycker jag inte, säger Eva Feldt.

På det område där Nordkalk ska börja bryta finns fridlysta och skyddade växter och fjäriler. Därför överklagade Naturvårdsverket och Gotlands Botaniska Förening domen i Mark- och miljödomstolen, som kom för drygt ett år sen.

Enligt Mark- och miljööverdomstolen krävs ingen dispens från artskyddsförordningen. Men Nordkalk måste införa skyddsåtgärder för apollofjäril och fjärilen svartfläckig blåvinge, enligt Nordkalks eget förslag om att restaurera mark i närheten.

– Vi ska anordna en kompensationsåtgärd för fjärilar på en annan av våra fastigheter. Där ska vi skapa en miljö som är gynnsam för fjärilarna att leva vidare, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".