Patient sitter i sängen. Foto: Cecilia Bäcklund / Sveriges Radio
Foto: Cecilia Bäcklund / Sveriges Radio

Sjukvårdens underskott 123 miljoner

0:56 min

Bokslutet för Gotlands hälso- och sjukvårdsnämnd visar ett negativt resultat år 2015 på 123 miljoner kronor.

Underskottet är 26 miljoner högre än prognosen som redovisades efter oktober månad.

Orsaken till den kraftigt försämrade ekonomin är, enligt förvaltningen, att de besparingsbeslut som tagits ännu inte fått effekt och att kostnaderna ökat under slutet av året.

Det är framförallt kostnader för läkemedel och sjukvård på fastlandet som ökat. Dessutom har kostnaderna för hyrpersonal ökat kraftigt.

Av de analyser som gjorts av ekonomin framgår också att vi gotlänningar söker och får mer sjukvård än medborgare i andra delar av landet. Det är en trend som sjukvården nu vill försöka bryta.

– Vi visste att 2015 var ett tufft år och att ett ordentligt underskott var att vänta i och med att vi inte kunde räkna med stora intäkter från kömiljarden. Det är förstås mycket bekymmersamt att underskottet uppgår till hela 123 miljoner, säger Stefaan de Maecker (MP), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande. Vi ser tydligt att utvecklingen i sjukvården går framåt i en takt som vi inte hänger med att finansiera, inte minst inom cancerområdet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista